Als technisch VA heb ik toegang nodig tot verschillende accounts van mijn klanten. Bij bepaalde programma’s (zoals WordPress) bestaat de optie om een extra gebruiker toe te voegen, maar in sommige gevallen heb ik echt de inloggegevens van mijn klant zelf nodig. Om er zeker van te zijn dat deze gegevens veilig opgeslagen worden, gebruik ik Lastpass.

 

Wat is Lastpass?

Lastpass is een programma waarin je wachtwoorden op kunt slaan en kunt delen met anderen. Als je gebruik maakt van Google Chrome, kun je een browserextensie installeren die jouw inloggegevens opslaat als je voor de eerste keer ergens inlogt. Bij het volgende bezoek worden je gegevens automatisch tevoorschijn gehaald. Zo hoef je zelf niks te onthouden! 

 

Wachtwoorden aanmaken

Als je de browserextensie hebt geinstalleerd, krijg je op het moment dat je ergens inlogt vanzelf een pop-up met de vraag of je de inloggegevens op wilt slaan. Wil je vast een aantal wachtwoorden handmatig invoeren? Dan ga je naar Wachtwoorden  en klik je op het plusje rechtsonder. 

Wachtwoorden delen

Als je jouw wachtwoorden met een ander (bijvoorbeeld je VA) wilt delen, dan kun je daarvoor de speciale deelfunctie gebruiken binnen Lastpass. In de afbeelding hieronder zie je hoe dit eruit ziet.

Bij het delen van je wachtwoord kun je aangeven of je wilt dat de ontvanger ook daadwerkelijk het wachtwoord kan zien. Als je aangeeft dat de ontvanger het wachtwoord niet mag zien, krijgen ze enkel de bolletjes in hun scherm te zien. Bij het inloggen vult Lastpass het wachtwoord dan automatisch in, zonder dat de ontvanger de tekens ziet. 

Maar let op! Als de ontvanger Google Chrome gebruikt en er na het inloggen voor kiest om het wachtwoord ook in Chrome op te slaan, kunnen ze bij de instellingen van Chrome alsnog de tekens van het wachtwoord inzien. 

 

Uitgedeeld? Dan trek je de toestemming in

Op het moment dat jij een wachtwoord deelt, krijgt de ontvanger een mailtje. Als ze jouw wachtwoord accepteren, dan komt deze in zijn of haar eigen Lastpass in het Sharing Center te staan. Beide partijen moeten dus een account hebben. Heeft de ontvanger geen account? Dan krijgt hij/zij een uitnodiging om er (gratis) een te maken.

Als je een bepaald wachtwoord niet langer met iemand wilt delen, dan kun je in het Sharing Center de toestemming intrekken. Het wachtwoord verdwijnt dan uit het account van de ontvanger.

 

lastpasssharing
Noodtoegang

Hoewel het heel fijn is om al je wachtwoorden veilig op 1 plek te bewaren, kan het natuurlijk voorkomen dat je het wachtwoord van je Lastpass account vergeet of dat je geen toegang meer hebt tot het e-mailadres waarop je jouw account hebt staan. Gelukkig ben je dan niet meteen alles kwijt.

Onder het kopje Noodtoegang kun je een ander e-mailadres invoeren dat in geval van nood toegang mag opvragen tot jouw account. Je kunt hiervoor een ander adres van jezelf gebruiken, of je voert het adres in van iemand die je vertrouwt.

De noodtoegang heeft een ingebouwde wachtfunctie. Dat werkt als volgt:

Stel, ik geef het e-mailadres van mijn vriendin Sanne op voor de noodtoegang en stel de wachttijd in op 1 dag. Als ik nu mijn wachtwoord kwijt raak en niet meer in mijn Lastpass kan, dan vraag ik Sanne om de noodtoegang te gebruiken.

Op het moment dat zij dat proces in gang zet, krijg ik een e-mail met een melding dat Sanne probeert om in mijn Lastpass te komen. Vervolgens gaat er een wachttijd lopen van 1 dag (deze periode is aan te passen). Wil ik niet dat Sanne toegang krijgt? Dan kan ik dat gedurende deze periode afwijzen. Pas als ik toestemming heb gegeven of als de ingestelde periode voorbij is gegaan zonder dat ik actie heb ondernomen, krijgt Sanne toegang.

Zo zijn mijn gegevens veilig afgeschermd, maar niet zo streng dat ze direct voor altijd verloren zijn als ik mijn wachtwoord vergeet.

 

App en gebruik op meerdere toestellen

In de gratis versie kun je Lastpass slechts op 1 toestel gebruiken. Wil je je wachtwoorden zowel op de laptop als op je telefoon bij de hand hebben? Dan kun je de betaalde versie gebruiken om op meerdere toestellen toegang te hebben. Via de app kun je op je telefoon alle wachtwoorden inzien. 

Ik wil zelf nog wel eens even gauw iets checken (bijvoorbeeld als ik in de rij bij de kassa sta in de supermarkt) en dan komt het heel goed uit dat ik de laptop er niet bij hoef te pakken om het wachtwoord op te zoeken.

 

Kom je er niet uit? Laat het me weten, ik kijk graag even met je mee!