Jouw WordPress site heeft ruimte voor een heleboel gebruikers. Bovenaan sta je natuurlijk zelf, als gebruiker met de meeste toegangsrechten (beheerder/admin). Maar er bestaan ook andere soorten accounts met andere bevoegdheden. 

Welke soorten gebruikers zijn er?

Dit is afhankelijk van de plugins die je gebruikt. Er zijn een aantal basisopties die altijd bestaan en er zijn plugins die hier extra gebruikersopties aan toevoegen. In de schermafbeelding onderaan kun je zien hoe je bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker kunt kiezen welk soort account (rol) de gebruiker krijgt en daarmee dus hoeveel toegangsrechten ze op je site hebben.

In dit artikel laat ik je zien hoe je een beheerder aan kunt maken. De andere soorten accounts bespreek ik verder niet, maar mocht je hier een vraag over hebben, stuur dan gerust even een berichtje.

Wie moet er een beheerdersaccount hebben?

Beheerders hebben volledige toegang tot je site. Voor de veiligheid is het aan te raden om niet meer beheerders op je site te hebben dan strikt noodzakelijk. 

Als technisch VA vraag ik mijn klanten vaak om een beheerdersaccount voor mij te maken op hun site. Daarmee heb ik mijn eigen ingang en is het makkelijker om te onderscheiden wat ik gedaan heb en wat jij gedaan hebt op de site. Ook voor de veiligheid is dit ideaal. In plaats van dat je jouw eigen wachtwoord met mij deelt, log ik in met mijn persoonlijke gegevens. Als onze samenwerking erop zit, verwijder je mijn account en heb ik dus geen toegang meer.

Hoe maak ik een beheerder/gebruiker aan?

In het onderstaande stappenplan gaan we (als voorbeeld) even een beheerdersaccount voor mij aanmaken. 

Z

Stap 1

Log in op jouw WordPress site en klik in het linkermenu op ‘Gebruikers > Nieuwe toevoegen’

Z

Stap 2

Vul als gebruikersnaam Super Steph in

Z

Stap 3

Vul als e-mail hallo@supersteph.nl in

Z

Stap 4

Vul als voornaam Stephanie in

Z

Stap 5

Vink de optie aan om de nieuwe gebruiker een mail te sturen

Z

Stap 6

Stel de rol in op Beheerder

Z

Stap 7

Optioneel: als je via Wordfence een 2FA geactiveerd hebt, zie je nog een vakje om de Grace period aan te zetten. Als je dit ziet, vink deze dan aan. Als je dit vakje niet hebt, kun je deze stap overslaan.

Z

Stap 8

Klik op de knop Nieuwe gebruiker toevoegen en je bent klaar!

2fa installeren

Kom je er niet uit? Laat het me weten, ik kijk graag even met je mee!