Laatst kreeg ik een mail van een coach met als onderwerpregel “Ik kap ermee!”. “Oh jee” dacht ik, “het ging toch hartstikke goed met haar bedrijf?”. Na een stukje verder te hebben gelezen, bleek dat ze het had over hoe ze zich voelde toen ze 8 jaar geleden haar kantoorbaan opzegde. Daar was ik mooi ingetrapt!

Clickbait is top voor je openingsrates

 

Even voor de duidelijkheid:

Clickbait is een misleidende titel die bedoeld is om je nieuwsgierig te maken, zodat je een mail opent of op een link klikt. Wanneer je op het volledige bericht komt, blijkt het vaak een heel ander verhaal te zijn dan werd gesuggereerd.
Openingsrate is het percentage personen waaraan je een mail (zoals je nieuwsbrief) stuurt dat die mail daadwerkelijk opent.

Iedere mail is een kans om een verkoop te doen of om een lead warmer te maken, waardoor hij/zij in de nabije toekomst iets van je wil kopen. Als ondernemer wil je je openingsrate natuurlijk zo hoog mogelijk hebben, want iedere gelezen mail is weer een mooie kans om iets aan iemand te pitchen.

Wij mensen zijn van nature nieuwsgierig en daar maken ondernemers vaak handig gebruik van bij het kiezen van de onderwerpregel van hun nieuwsbrief. Je hebt vast wel eens een mail voorbij zien komen met een sensationele onderwerpregel, waarbij het, na het lezen van de tekst, ineens veel minder spannend bleek te zijn of zelfs een totaal ander verhaal werd. 

Of een mail met een onderwerpregel die met “Re:” begint, waarbij je je afvraagt “Huh? Een antwoord? Had ik deze persoon gemaild dan?”. Je weet het niet zeker, maar je gaat toch maar even kijken. En dan blijkt het helemaal geen antwoord te zijn op een bericht dat je gestuurd hebt, maar gewoon een slim trucje om jou over te halen om de mail te openen. Tegen de tijd dat je dat doorhebt, heb je de helft van de pitch al gelezen. Hebben ze toch weer mooi een stukje van je aandacht te pakken gekregen.

 

Clickbait is slecht voor je sales

Als je je puur focust op het aantal personen dat jouw mails opent, dan lijkt het misschien alsof deze strategie fantastisch werkt. Maar als je kijkt naar het effect dat het op je verkopen heeft, valt dat vaak tegen.

Dat komt omdat mensen pas iets van je kopen als ze je vertrouwen. En op het moment dat jij een stukje aandacht en tijd van ze steelt door ze voor de gek te houden met misleidende onderwerpregels, loopt dat vertrouwen een deuk op. Het gevolg: je bereikt meer mensen, maar de bereidheid van deze mensen om iets van je te kopen neemt af. Dat is zonde.

Wat dan wel?

Wees eerlijk in je onderwerpregels. Als jouw aanbod echt goed is, heb je geen trucjes nodig om het te verkopen. Dan zijn er voldoende mensen die oprecht interesse hebben en die vanuit die interesse jouw mail openen, omdat ze willen horen wat je te zeggen hebt. Zo kun je met je nieuwsbrief doen waar de nieuwsbrief voor bedoeld is: een band opbouwen met je lezers en ze op een open en eerlijke manier een aanbod doen.

Bereik je dan niet minder mensen?

Ja, absoluut. Maar het doel is niet om te proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken. En al helemaal niet om aan zoveel mogelijk mensen te verkopen. Het doel is om de juiste mensen te bereiken en om ze iets aan te bieden dat waarde voor ze heeft. Liever een mail met een eerlijke onderwerpregel die door minder mensen wordt geopend, maar met oprechte interesse wordt gelezen, dan een mail die na de eerste alinea in de prullenbak belandt, omdat het over totaal iets anders blijkt te gaan dan wat de onderwerpregel suggereert.

Hulp nodig?

Als technisch VA help ik je (onder andere) met het inrichten van je e-mailmarketing systeem en je funnels. Ik schrijf de mails niet voor je (ik geloof erin dat jouw klant juist JOUW woorden wil horen), maar denk graag met je mee over een strategie die bij jou en je klant past. Meer weten? Stuur even een berichtje.